Nedelja programiranja 2014 – Sat programiranja

Širom sveta je od 8. do 14. decembra, u okviru Nedelje programiranja, organizovana kampanja Hour of Code (Sat programiranja), koja je imala za cilj demistifikaciju pojma programiranja i želju da ga približi svim generacijama, od 6 do 106 godina. Kampanja Sat programiranja pokazala je da bez obzira na godine, nacionalnost ili pol svako ima mogućnost da ne samo koristi, već i stvara tehnologije budućnosti.

Programiranje

Na osnovu preporuke Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naša škola je aktivno uzela učešće u ovoj svetskoj akciji. Kroz ovu zanimljivu i interesantnu obuku, kod nas nazvanu „Kad porastem biću programer!”, prošli su učenici IV razreda, učenici I.2 i učenici viših razreda. Oko 300 naših učenika uvidelo je da računarsko programiranje nije naučna fantastika i da svako, na veoma zanimljiv način, može da napravi prve korake u programiranju. Obuka je izvršena u sklopu predmeta informatike, uz pomoć ogranizatora ove akcije Computer Science Organization Week, koji su pripremili brojne tutorijale prilagođene različitim uzrastima i nivoima znanja. Početne korake iz programiranja kroz ovu akciju širom sveta „odradilo” je 74,5 miliona ljudi. Ove godine je 60 miliona ljudi više uzelo učešća u programiranju nego prošle godine.

Nedelju programiranja i ove godine su podržale sve vodeće svetske IKT kompanije: Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter. Potražnja za ovom profesijom iz godine u godinu rapidno raste.

Deo atmosfere našeg doprinosa promociji programiranja i informatike možete pogledati u video materijalu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: