Programerske radionice u CSU Kikinda

Nastavnici OŠ „Sveti Sava“ i Tehničke škole su u sredu, 5. oktobra, Maja Duvnjak, Zagorka Pastor i Arpad Pastor, u Centru za stručno usavršavanje održali tri radionice vezane za programiranje. Oko 50 učenika je učestvovalo u ovim radionicama podeljenih u tri grupe. Našu školu su predstavljali učenici 7. i 8. razreda, dok su Tehničku školu predstavljali budući programeri, učenici smera elektortehničar računara, kojima je ovo bio i redovan čas. Učenici su imali prilike da učestvuju i oprobaju se u:

  1. programiranju LEGO robota,
  2. izradi semafora i njegovom programiranju uz pomoć Arduina i
  3. programiranju robota putem igrice LEGO Fix Factory na tablet računarima.

Na svakom punktu polaznici su se upoznali sa novim tehnologijama i kako jednostavno može da se programiraju složene stvari. U susret Evropskoj nedelji programiranja cilj radionica je bio da učenici shvate da programiranje nije strašno, da svako može da napiše bar jednostavnije programe, da na lep način steknu osnovna znanja i da oni koji odluče da se ovim ozbiljno bave imaju dobru osnovu za proširivanje istih.

Ove radionice su bile organizovane kao upoznavanje sa programiranjem uređaja. Učenici nažalost nisu bili u mogućnosti da savladaju neke složenije programe zbog vremenskog ograničenja trajanja radionica. U nastavku ispod, možete pogledati primere programa koji se koriste u realnom životu i koje su učenici mogli bez problema uraditi.

U prvom primeru je predstavljen viljuškar koji je programiran da u fabrici premešta proizvode u magacin, naravno bez viljuškariste.

U drugom primeru je predstavljen transporter koji je programiran da u fabrici prati crnu liniju kroz ceo proizvodni pogon, staje na određenim punktovima, gde je obeleženo crvenom trakom da bi pokupio proizvode za magacin pomoću robota za utovar. Na kraju, transporter staje na beloj traci gde se svi proizvodi sada smeštaju u magacin, uz pomoć robota za istovar, naravno bez prisustva ljudi. Ovo su primeri iz proizvodnih pogona gde se ovo već primenjuje, čime učenike pripremamo za praktičan rad kada završe školovanje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: