KiKod Klub.mladi programeri

U sklopu Centra za stručno usavršavanje u Kikindi osnovan je progamerski klub za decu sa nazivom KiKod Klub. Cilj ovog kluba je popularizacija programiranja kod mlađeg uzrasta dece gde se oni kroz igru, na zabavan način upoznavaju sa osnovnim elementima programiranja, a da toga nisu ni svesni. Aktivnostima ovog kluba razvijamo logički i algoritamski način razmišljanja kod dece, jer trendovi u svetu ukazuju na to da da sa tim treba što pre krenuti, naravno, prilagođeno uzrastu dece. Većina razvijenih zemalja u svetu uvodi ovakvo programiranje od prvog razreda osnovne škole kao redovan predmet, na osnovu analize potreba IKT industrije i njihove dugoročne strategije obrazovanja. Pošto to kod nas nije slučaj, osnivanjem ovog kluba želimo da damo doprinos da naši mališani imaju iste uslove kao njihovi vršnjaci u svetu. Ciljna grupa programerskog kluba su deca predškolskog uzrasta, učenici iz osnovnih škola, kao i učenici iz srednjih škola. Bavimo se programiranjem kroz igru koje je prilagođeno uzrastu dece, kao i programiranjem u programskim jezicima koji se koriste u svetu za starije učenike.

Opravdanost rada ovog kluba je u tome što se svake godine održavaju manifestacije za popularizaciju programiranja (hourofcode.com i codeweek.eu), Svetska i Evropska nedelja programiranja o čemu Ministarstvo prosvete redovno obaveštava i savetuje da se učestvuje na njima sa učenicima. Predviđanja stručnjaka su da će 2020. godine u svetu nedostajati 2 miliona programera.  Radom kluba želimo da damo doprinos smanjivanju ovog broja, tako što ćemo zagolicati maštu učenicima i navesti neke od njih da na kraju školovanja postanu programeri i nađu sigurno zaposlenje.

Osnivači ovog kluba Centra su profesori informatike:

 • Tanja Radovanov i
 • Arpad Pastor.

Kroz radionice kluba obradiće se:

 • code.org – programerski zadaci za najmlađe
 • ScratchJr
 • Scratch
 • programiranje Makeblock robota
 • Arduino
 • programski jezik Phyton
 • App Inventor
 • programski jezik C
 • HTML i CSS

Mark Zuckerberg, osnivač i vlasnik Facebook-a: „Za petnaest godina programiranje će se učiti kao i čitanje i pisanje. Pitaćemo se tada, zašto to nismo ranije uradili.“ Ovim našim klubom želimo da pokrenemo taj proces sada, kroz obuke iz programiranja baziranim na logičkom i algoritamskom načinu razmišljanja, kako bi naša deca bila ravnopravna sa decom iz razvijenih zemalja sveta.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: