Radionica Ki.Kod.Kluba #2 – Makeblock robot

U utorak, 21. marta, u prostorijama Centra za stručno usavršavanje, održane su tri radionice pod nazivom Programiranje Makeblock robota, u sklopu promocije programiranja. U radionicama je učestvovalo po jedno odelejnje 3. razreda iz tri kikindske škole, i to: OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Žarko Zrenjanin“ i OŠ „Vuk Karadžić“. Cilj ove radionice je bio upoznavanje sa delovima robota i njegovim fukcionisanjem, kao i da svako od polaznika napiše program koji je robot odmah na licu mesta izvršavao. Tako su učenici mogli da vide kako je lako programiranje uređaja koji izvršavaju njihove komande u ranom uzrastu, sve u cilju da se oslobode straha od programiranja. Na ovaj način spojili su znanje iz programiranje sa praksom i upravljali robotom, kao i inženjeri, programeri u fabrikama.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Učenici su upoznati i sa STEM-om, novom naučnom disciplinom koja obuhvata: nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Objašnjeni delovi robota, njegovi senzori, upravljačka jedinica i napajanje, kao i programerski jezik robota na praktičnim primerima. Tako je robot izvodio razne plesne tačke (kretajući se napred, nazad, levo i desno), svirao i svetleo u raznim bojama. Na ovaj način mali programeri su kroz zabavu i igru napravili svoje prve programerske korake u upravljanju mašinom. Radionicu je organizovao Ki.Kod.Klub, programerski klub Centra za stručno usavršavanje Kikinda čiji instruktori su profesori informatike Tanja Radovanov i Arpad Pastor. U sklopu ove radionice:

  • učestvovalo je 70+ učenika,
  • napisano je 90+ programa i
  • izvršeno je 700+ linija koda,

koji je iscrpljeni robot pažljivo slušao i izvršavao.

Svako od učesnika radionice je napisao barem jedan program uz podršku i analizu programskog koda od strane ostalih drugara i instruktora.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: