Prolećni kamp Ki.Kod.Kluba 2017.

U toku maja meseca, programerski klub Centra za stručno usavršavanje održao je radionice programiranja mBot robota. Ova radionica je održana u sklopu realizacije projekta pod nazivom Prolećni kamp Ki.Kod.Klub koji je odobren od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. U programiranju robota učestvovali su učenici sedmih razreda OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca, sa nastavnicima tehničkog obrazovanja. Ove aktivnosti programiranja robota osmišljene su kao podrška predmetu Tehničko i informatičko obrazovanje koji u sklopu nastavnog plana ima za temu Upravljanje hardverom pomoću računara.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Učenici su se upoznali sa mBot robotom, njegovim osnovnim delovima, motorima, senzorima, portovima i njegovom upravljačkom jedinicom. Ovaj robot se programira pomoću softvera prilagođenom za njihov uzrast pod nazivom mBlock, koji je u osnovi identičan Scratchu, koji se uveliko koristi u svetu za obuke iz programiranja u školama. Polaznici radionice su imali prilike da vide i sami programiraju robota, nateraju ga da: svetli razilčitim bojama u različitim vremenskim intervalima, svira različite kompozicije, kreće se po zadatoj putanji, koristi svoja čula, senzore za svetlo, daljinu i boje. U programima vrednosti koje su senzori slali upravljačkoj jedinici robota omogućavali su njegovo pravovremeno reagovanje kako ne bi naleteo na zid i na vreme izbegavao prepreke koje su se pojavljivale pred njim prilikom kretanja. Najsloženiji program je bio zadavanje kretanja robota po zadatoj crnoj liniji, gde robot koristi svoj senzor za boje, što su učenici sa lakoćom savladali i razumeli. Svi primeri programa su bili povezani sa njihovom praktičnom primenom u svakodnevnom životu. Kroz ovu radionici im je pokazano kako jednostavno mogu programirati robota, i da već sad u ovom uzrastu mogu rešavati probleme koje rešavaju inženjeri i programeri po fabrikama u celom svetu. Prilikom upravljanja robotom korištena su znanja iz različitih oblasti i to: fizika, elektrotehnika, mašinstvo, informatika, matematika i engleski jezik, koje čine okosnicu nove naučne discipline STEM. Radionicu su održali instruktori Ki.Kod.Kluba profesori informatike Tanja Radovanov i Arpad Pastor.

U sklopu Prolećnog kampa Ki.Kod.Kluba:

  • učestvovalo je 300+ učenika,
  • napisano je 350+ programa i
  • izvršeno je 2800+ linija koda.

Robot je pažljivo izvršavao svaku liniju koda koji su mladi programeri napisali .

Svako od učesnika radionice je napisao jedan program uz podršku i analizu programskog koda od strane ostalih drugara i instruktora.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: