Aktivnosti Ki.Kod.Klub-a u sklopu manifestacije Naučni kamion

Uz moto „Istraži, prikaži, znanje potraži“, Kikinda je od 21. do 25. juna bila domaćin zanimljivog edukativnog karavana pod nazivom „Naučni kamion Noći istraživača“. Organizator ovog Naučnog kamiona je Centar za promociju nauke i Centar za stručno usavršavanje Kikinda. Tih vrelih 5 dana bili su obogaćeni naučnim dešavanjima iz različitih oblasti. Ki.Kod.Klub je bio jedan od saradnika ove manifestacije organizujući tri radionice za znatiželjne mališane.

Prva radionica po redu je bila u petak, 23. juna, u prepodnevnim satima za naše najmlađe učesnike kampa, decu iz Predškolske ustanove Dragoljub Udicki. Mali programeri su uz pomoć tableta i instrukcije instruktora rešavali jednostavne programerske korake pomoću igrice. Mališani su oduševljeno i veoma lako savladavali osnovne programerske korake kroz igru, neshvatajući da usput i uče.

Druga radionica po redu se odvijala zadnjeg dana manifestacije. Polaznici te radionice su bili učenici od 3. do 6. razreda osnovne škole. Oko 40 učenika je aktivno učestvovalo u izradi programa pomoću kojih se upravljao robot. Polaznici su bili upoznati sa mBot robotom, njegovim osnovnim delovima, motorima, senzorima, portovima i njegovom upravljačkom jedinicom. Robot je bio „nateran“ od malih softverskih inženjera da svetli razilčitim bojama u različitim vremenskim intervalima, svira različite kompozicije, kreće se po zadatoj putanji, koristi svoja čula, senzore za svetlo, daljinu i boje. Svi primeri programa koji su rađeni bili su povezani sa njihovom praktičnom primenom u svakodnevnom životu. Kroz ovu radionici im je pokazano kako jednostavno mogu programirati robota, i da već sad u ovom uzrastu mogu rešavati probleme koje rešavaju programeri po fabrikama u celom svetu.

Treća radionica je bila nastavak prethodne, gde su učenici pomoću igrice na tabletima upravljali robotom koji je morao da izvrši određeni zadatak. Učenici su samostalno učestvovali u izradi programa koji je u igrici robot izvršavao. Pomoću ove igrice polaznici su savladavali ozbiljnije programerske korake.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Sve ove radionice su bazirane da se učenicima približi programiranje i način razmišljanja koji je potreban za izradu različitih programa. Sve ovo je upakovanu kroz igrice ili prilagođen softver njihovom uzrastu gde oni kroz zabava krupnim koracima kroče u progamerski svet, a da toga nisu ni svesni. Sve aktivnosti su se odvijali pred budnim okom instruktora programerskog kluba za decu, Tanje Radovanov i Arpada Pastora.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: