Prolećni kamp Ki.Kod.Kluba 2018.

U toku maja meseca, programerski klub Centra za stručno usavršavanje održao je radionice programiranja mBot robota i izradu/programiranje semafora pomoću arduino interfejsa. Ova radionica je održana u sklopu realizacije projekta pod nazivom Prolećni kamp Ki.Kod.Klub koji je odobren od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. U programiranju robota učestvovali su učenici petih razreda OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Dr Boško Vrebalov“ iz Melenaca, dok su učenici osmih razreda OŠ „Žarko Zrenjanin“ izradili i programirali semafor uz pomoć arduina. Sve smo to uspeli uz saradnju nastavnika tehničkog obrazovanja Vesne Hrnjak, Milana Antonića, Gorana Gojkova i nastavnice informatike Sanje Rackov. Ove aktivnosti osmišljene su kao podrška predmetu Tehničko i informatičko obrazovanje koji u sklopu nastavnog plana ima za temu Upravljanje hardverom pomoću računara.

Stariji učenici upoznali su se sa teorijom električnih kola, primenili znanje iz Omovog zakona i kreirali osvetljenje koje je potrebno za funkcionisanje semafora. Posle izrade semafora pristupili su programiranju kako bi on radio kako treba po pravilima saobraćaja. Na ovom upravljanju semafora učenici su stekli osnovna znanja iz programiranja i videli kako to rade njihove starije kolege, profesionalci u fabrikama za izradu semafora. Ovim smo spojili teoriju i praksu, i pokazali učenicima kako je izrada i samo upravljanje semaforom veoma lako. Možda smo nekog zaintrigirali da u budućnosti postane programer.

Mlađi učenici su se upoznali sa mBot robotom, njegovim osnovnim delovima, motorima, senzorima, portovima i njegovom upravljačkom jedinicom. Ovaj robot se programira pomoću softvera prilagođenom za njihov uzrast pod nazivom mBlock. Polaznici radionice su imali prilike da vide i sami programiraju robota, nateraju ga da: svetli razilčitim bojama u različitim vremenskim intervalima, svira različite kompozicije, kreće se po zadatoj putanji, koristi svoja čula, senzore za svetlo, daljinu i boje. U programima vrednosti koje su senzori slali upravljačkoj jedinici robota omogućavali su njegovo pravovremeno reagovanje kako ne bi naleteo na zid i na vreme izbegavao prepreke koje su se pojavljivale pred njim prilikom kretanja. Svi primeri programa su bili povezani sa njihovom praktičnom primenom u svakodnevnom životu.

Prilikom ovih radionica mlađi i stariji učenici koristili su znanja iz različitih oblasti i to: fizika, elektrotehnika, mašinstvo, informatika, matematika i engleski jezik, koje čine okosnicu nove naučne discipline STEM. Radionicu su održali instruktori Ki.Kod.Kluba profesori informatike Tanja Radovanov i Arpad Pastor.

Svako od učesnika radionice je napisao jedan program uz podršku i analizu programskog koda od strane ostalih drugara i instruktora.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: