Programiranje od prvog razreda – Konferencija: Zajedno učimo bolje

Konferencija Zajedno učimo bolje održana je u subotu, 23. novembra, u OŠ Sveti Sava iz Kikinde. U sklopu konferencije održana je radionica Programiranje od prvog razreda. Realizatori radionice su bili Gordana Rackov i Arpad Pastor. U prepunoj učionici nastavnicima su kroz konkretne primere date informacije i instrukcije o mogućnostima realizacije časova programiranja u sklopu najavljenog obaveznog predmeta Informatike u nižim razredima. Dobili su preporuke kako da prevaziđu neke poteškoće koje mogu da se jave u realizaciji ovog predmeta. Nastavnicima je prikazan način izvođenja časa kako ga mogu realizovati sa učenicima. Svi prisutni nastavnici su imali tablet računare na kojima su mogli da iskuse čari programiranja prilagođeno za decu na zabavan način kroz igrice. Programiranje je prikazano kroz dva primera.

Mali vatrogasci (Little Firefigthers) – pomoću mobilnog uređaja i projektora bila je prikazana Android aplikacija na interaktivnoj tabli koja sadrži unapred definisane zadatke različite složenosti.

code.org – nakon otvaranja sajta, odabran je odgovarajući kurs i naziv lekcije. Zadaci su se rešavali algoritamskim postavljanjem blokova na odgovarajuće mesto, a nakon izvršenja, dobila se povratna informacija da li su koraci bili dobro isprogramirani.

Prisutni nastavnici su sa oduševljenjem rešavali zadatke i usput se zabavljali. Videli su kako je to lako i primenljivo kod najmlađeg uzrasta. Programiranje je važno u ranom uzrastu jer razvija logiku, algoritamsko razmišljanje i sposobnost rešavanja problema kod dece.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: